In dekanter centrifuges worden zeer fijne vaste stoffen gescheiden van minder dichte vloeistof. De vaste stof bezinkt in de vloeistof, dus deze wordt niet vastgehouden door een zeefelement. De vaste stof sedimenteert in de trommel en wordt getransporteerd door een worm naar de kleine diameter en daar afgevoerd. De geklaarde vloeistof stroomt weg over een instelbare overloop aan het cilindrische deel van de trommel.
Siebtechnik Tema dekanter centrifuges werken volgens het zogenaamde tegenstroomprincipe. Dit betekent dat de te scheiden suspensie ruwweg in het midden van de trommel wordt ingevoerd, dat de gesedimenteerde vaste stof naar de kleine diameter wordt getransporteerd door de worm die met een verschil toerental ten opzichte van de trommel roteert, terwijl de geklaarde vloeistof overloopt aan het andere uiteinde van de trommel.
Het niveau van de vloeistof in de trommel en dus de verhouding van de vloeistof en de droogsectie van de kom kan worden aangepast. Dit maakt een optimale aanpassing aan de scheidingstaak mogelijk.
Het verschil in snelheid tussen worm en trommel wordt bereikt door een krachtige tandwielkast. De unit wordt standaard aangedreven door middel van V-riemen, waarbij de centrifuge is uitgerust met een enkele aandrijving (vaste versnellingsinvoeras) of een dubbele aandrijving (aangedreven ingaande aandrijfas), afhankelijk van de benodigde snelheidscombinatie.
Door hun ontwerp wordt de TS-serie bij voorkeur gebruikt voor gasdichte processystemen en de DZ-serie voor open systemen.
We bouwen beide machine-varianten met trommelhoeken tussen 6 ° en 15 °, met een enkele of dubbele aandrijving, een hydraulische aandrijving of met frequentie regelbare aandrijving, als tweefasen-dekanter en met verschillende centrifugale en / of vaste afvoervarianten.